torsdag den 19. februar 2015

Kartofler i trylledej og mad i foliebakker

I forbindelse med biotopopgave 5 "friluftsliv" har jeg valgt at fokusere på bål og på mad der kan laves over og i et glødebål. Bål i sig selv og det at samles om et bål giver i sig selv en god stemning, ro og noget at være fælles om og hører med til basalt friluftsliv ( Edlev 2004, s. 181).

Klargøring af bål

Jeg valgte at bruge et bålfad hjemme på vores egen terrasse. Jeg bruge optændingsblokke og små kviste og stykker træ til at sætte gang i bålet. Oven på kviste og optændingsblokke samlede jeg store stykker brænde af birketræ. Birkebrændet havde jeg hentet hos min far, som sidste forår fældede sit store birketræ, hvorfor brændet nu var godt tørt og klar til brug. Birk er desuden optimalt til glødebål, som jeg skulle bruge, da birk brænder med få flammer og mange gløder og derfor giver varme i længere tid end andre typer træ (http://www.skoven-i-skolen.dk/content/b%C3%A5l-0)

For at lave kartofler i trylle dej og mad i foliebakker, skulle jeg bruge et godt glødebål, så jeg brugte en del stykker brænde, for at sikre at der først og fremmest var gløder nok og at de ville brænde længe.

Kartofler i trylle dej

Ideen til kartofler i trylle dej fik jeg via skoven-i-skolen: http://www.skoven-i-skolen.dk/content/kartofler-i-trylledej

Trylledejen lavede jeg inden jeg gik i gang med at klargøre bålet. Trylledejen består i al sin enkelhed af 2/3 hvedemel og 1/3 salt og vand. Dejen æltes og der tilsættes vand indtil dejen er fast. Mængden af mel, salt og vand afhænger af hvor mange kartofler man skal lave.
Jeg valgte at bruge bagekartofler, som jeg naturligvis vaskede godt inden.

Jeg pakkede kartoflerne ind i trylledejen. Der er ca. 1/2 cm trylledej rundt om hver kartoffel.

Det tog en god times tid før glødebålet var klar til kartoflerne. Jeg lagde dem så vidt muligt i midten af bålet, så de kunne få varme fra flest mulige sider. Tilberedningstiden for kartoflerne var ca. 60 minutter.

Mad i foliebakker 

Mens kartoflerne blev tilberedt i bålet gik jeg i gang med at forberede mad i foliebakker. Man kunne lige så have brugt ren stanniol. Jeg valgte dog foliebakker, da vi havde sådan nogle liggende der hjemme og de har en bund som er rimelig stabil.
I de to bakker til venstre er der ferske rødspættefilter, gulerødder og løg. I bakken til højre er der nakke korteletter i tern, hvidløg, løg og rød peber. Alle bakker har fået en smørklat på toppen til at "stege" i og godt med salt og peber.
Inden de kom i bålet vinklede jeg stanniol rundt, så bakkerne blev lukkede, da fedtet ikke så gerne skulle løbe ud i bålet.

Foliebakkerne satte jeg oven på gløderne, mens kartoflerne stadigvæk var i bålet. -og ja min hund synes også denne gang at det var hyggeligt og dejligt varmt ved bålet, om end røgen er ikke er behagelig!
Foliebakkerne fik ca. 15-20 minutter i bålet og var dermed færdige samtidig med kartoflerne.

Frokost

Efter ca. 60 minutter tog jeg kartoflerne ud af bålet. Jeg brugte en hammer til at banke trylledejen af og indenunder gemte der sig sørme veltilberedte bagekartofler. Skrællen var dog på nogle af kartoflerne, blevet en smule sort, hvorfor jeg en anden gang vil lægge et tykkere lag trylledej rundt om kartoflerne.

Her ses hele herligheden. Det smagte rigtig godt og havde den lille eftersmag af røg, som bålmad gerne må have.
 
 
Det var en ret simpel måde at lave bålmad på, som ikke kræver det store udstyr i form af gryder, riste osv. En anden gang ville jeg som sagt lægge ene lille anelse mere trylledej rundt og kartoflerne og måske en lidt større smørklat i foliebakkerne.  
 
Kartoflerne i trylledejen kan i miljø sammenhæng ses i modsætning til maden i foliebakker. At man kan tilberede mad i trylledej, viser miljøbevidsthed i modsætning til mad i foliebakker.
 
 
 

Litteratur:

Edlev, Lasse Thomas 2004: "Natur og miljø i pædagogisk arbejde" 1. udg. Munksgaard Danmark
 
 
 
 

http://www.skoven-i-skolen.dk/content/kartofler-i-trylledej

http://blackboard.ucsyd.dk/bbcswebdav/pid-5486-dt-content-rid-5305_1/orgs/PAPNSKAN/Indscannede%20tekster%20-%20P%C3%A6d.%20psyk./Psykologi%2C%20p%C3%A6dagogik%20og%20undervisning%20P%C3%A6dagogik%2037.147969/Maal_og_indhold.pdf

 








Ingen kommentarer:

Send en kommentar