søndag den 29. marts 2015

Birkesaft

Tapning af birkesaft

Birkesaften kan tappes fra marts til maj. Mennesker har tappet birkesaft tusinder af år. Det indeholder flere forskellige sukkerarter, som er oplagret i roden fra sidste år og nu presses op til knopperne for at give næring til, så bladene kan springe ud. Udover sukker er der frugtsyre, aminosyrer, c-vitamin og mineralerne kalium, kalcium, fosfor, magnesium, mangan, zink, natrium og jern i saften.  Saften består af 99% vand og smager frisk og meget af vand, med en sødlig eftersmag. Saften kan drikkes lige efter tapning, hvor den er kølig, men kan også gemmes i køleskabet i op til 5 dage. Nu længere saften gemmes, nu mere grumset bliver den.

Saften kan tappes ved, at bore et hul i stamme af træet og stikke en gummislange ind, som fører ned i en flaske. Saften vil løbe gennem slangen og ned i flasken. Alternativ kan en gren klippes eller saves af og en flaske kan hænges under, hvor grenen sad fast. Saften vil dryppe ned i flaksen.
Tapning af birkesaft i praksis

Først skar jeg ca. 2 cm. Tyk gren af birketræet, hvorefter saften faktisk dryppede ud med det samme. Jeg bandt en flaske fast rundt træet og lod hænge i 30 min.
 
Her ses resultatet af 30 minutters tapning.
 
 
 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar