Birkesaften kan tappes fra marts til maj. Mennesker har tappet birkesaft tusinder af år. Det indeholder flere forskellige sukkerarter, som er oplagret i roden fra sidste år og nu presses op til knopperne for at give næring til, så bladene kan springe ud. Udover sukker er der frugtsyre, aminosyrer, c-vitamin og mineralerne kalium, kalcium, fosfor, magnesium, mangan, zink, natrium og jern i saften. Saften består af 99% vand og smager frisk og meget af vand, med en sødlig eftersmag. Saften kan drikkes lige efter tapning, hvor den er kølig, men kan også gemmes i køleskabet i op til 5 dage. Nu længere saften gemmes, nu mere grumset bliver den.
Saften kan tappes ved, at bore et hul i stamme af træet og
stikke en gummislange ind, som fører ned i en flaske. Saften vil løbe gennem
slangen og ned i flasken. Alternativ kan en gren klippes eller saves af og en
flaske kan hænges under, hvor grenen sad fast. Saften vil dryppe ned i flaksen.
Tapning af
birkesaft i praksis
Først skar jeg ca. 2 cm. Tyk gren af birketræet, hvorefter
saften faktisk dryppede ud med det samme. Jeg bandt en flaske fast rundt træet
og lod hænge i 30 min.
Her ses resultatet af 30 minutters tapning.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar